> קרמבל תפוחים ומצות | Morcake

30 במרץ 2010

קרמבל תפוחים ומצות

זה אמנם נשמע קצת מוזר, בכל זאת.. קרמבל תפוחים זה טעים, אבל מצות במקום פירורי בצק? אל דאגה, זה יוצא טוב. טוב מאד. מבין שלושת קינוחי החג שהכנתי, הקרמבל ניצח ובגדול. מסכן, אפילו לא שרד את הערב.
על איך שאני מקלפת וחותכת תפוחים אפשר לצלם סרט המשלב קצת מכל ז'אנר - דרמה, קומדיה, מתח, אקשן, אימה, הכל יהיה שם. בתפוח הראשון והשני הורדתי את רוב הפרי יחד עם הקליפה. בשלישי כבר הרגשתי שאני מתחילה להשתפר, וברביעי חלה רגרסיה. אחרי השישי נשמתי לרווחה ושמחתי שהפעם, דם לא היה חלק מהתהליך (גם צפרדע וכינים לא, למקרה שתהיתם), רק כמה שריטות קלות (אבל רחמים עצמיים בשפע. אתם צודקים, אני באמת גיבורה!). משלב זה ההכנה כבר היתה קלה למדי והתוצאה - מפתיעה מאד (לטובה, ברור).
אגב, איכשהו יצא לי הפעם מתכון מצולם, play-by-play. לא יודעת למה, זה בטח לא נובע מקושי המתכון. אולי סתם כי התמונות יצאו יחסית סבירות, וכל התמונות האחרות שצילמתי בימים האחרונים יצאו מטושטשות להחריד.

כן, כך נראו התפוחים הקלופים שלי.. יש לי עוד הרבה מה ללמוד, אה?

***
קרמבל תפוחים ומצות
מקור המתכון: ifeel

כמות: תבנית זכוכית עגולה בקוטר 26 ס"מ

מצרכים:
6 תפוחי גרני סמית', קלופים (במקרה אני יודעת שבאמת השתמשתי בגרני סמית', אבל לרוב אין לי מושג באיזה זן תפוחים אני משתמשת ולמרות זאת העוגה יוצאת טוב, אז לא בטוחה שזה כזה קריטי)
מים ומיץ לימון להשריה (אני סחטתי חצי לימון)
2 שקיות סוכר וניל
2 כפות סוכר חום
2 כפות דבש
2 מצות מפוררות לחתיכות קטנות מאד
1/2 כוס סוכר (השתמשתי בלבן, אני משערת שאפשר גם חום. בעצם, אולי אפילו עדיף. אוף)
1/2 כוס שקדים, מולבנים ופרוסים
1/4 כפית קינמון
100 ג' חמאה, מומסת (אני השתמשתי במחמאה, כדי שהקרמבל יהיה פרווה)

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. חותכים את התפוחים לקוביות קטנות מאד (לפי המתכון המקורי פורסים אותם דק מאד, אני העדפתי קוביות).
3. מניחים את התפוחים בקערה עם מים ומעט מיץ לימון ומסננים.

4. מוסיפים לתפוחים סוכר וניל, סוכר חום ודבש ומערבבים.

5. בקערה נפרדת מערבבים שברי מצה, סוכר, שקדים וקינמון.

6. מוסיפים את החמאה ומערבבים עד שהיא נספגת.

7. מפזרים את התפוחים בשכבה אחידה, פחות או יותר, בתבנית גדולה (רצוי לשמן אותה מעט בחמאה או ספריי שמן).

8. מכסים בתערובת ה"פירורים" - שוב, שכבה אחידה עד כמה שאפשר.

9. מטפטפים מלמעלה את הנוזל שנותר בקערת התפוחים (יש לי הערה הקשורה לסעיף זה, ראו בהמשך).
10. אופים ב-20 דקות, עד הזהבה (המאפה שלי לא ממש הזהיב, אך לא נרשמו תלונות בקרב הסועדים).


הערות/תוספות/שדרוגים:
  • קודם כל - המתכון המקורי מיועד לשמונה כלים אישיים ולא לתבנית אחת גדולה. יכול להיות שזמן האפיה אמור להשתנות אם אופים הכל ביחד, אך כאמור - אני נשארתי עם עשרים דקות ויצא טוב.
  • לגבי כל עניין השריית התפוחים במים ולימון - לא ממש ידעתי מה זה אומר, אז הנחתי את קוביות התפוחים בקערה, מילאתי אותה במים וסחטתי מעל חצי לימון. כדאי לנסות להימנע מכך שגרעיני הלימון יפלו לתוך הקערה. וכדאי גם שאזכור את זה בפעם הבאה... סתם, בסוף הוצאתי את כל הגרעינים שנפלו לתוך הקערה. אני מקווה..
  • בכל אופן, רק אחרי ששפכתי לכיור את כל מי הלימון מקערת התפוחים נזכרתי שבהמשך המתכון צריך להשתמש בנוזל מהקערה. לשמחתי, עוד לפני כן החזרתי את התפוחים לקערה המקורית אשר עוד היתה מעט רטובה. הסוכר והדבש התערבבו עם הנוזלים שהגירו (מילה נוראית!) התפוחים וכך קיבלתי מעין רוטב. אני לא יודעת אם זו היתה כוונת המתכון, או שמי הלימון היו אמורים להיות חלק יותר דומיננטי בנוזל הזה (במילים אחרות, אולי הייתי אמורה לשמור אותם ולא לשפוך בברוטליות?). נראה לי שלא, אבל היה לי חשוב בכל זאת לחלוק עמכם את התקרית הזו, כיוון שלא הייתי רוצה, חלילה, להסתיר מידע.
  • כדאי מאד להגיש את הקרמבל חם, יחד עם כדור גלידה (רצוי וניל, אבל משהו איכותי.. בן אנד ג'ריז, האגן דאז.. ארוחת חג, זה הזמן להשקיע). אפשר להכין מראש (אם כי רצוי באותו היום, גג יום קודם.. אני הכנתי כמה שעות לפני הארוחה) ולחמם מעט (בתנור, בטח בתנור) לפני ההגשה.
  • ועוד משהו אחרון וכנראה לא באמת כל כך חשוב - אני העדפתי קודם כל להכין את השכבה העליונה של הקרמבל, כלומר המצות עם החמאה ושאר העניינים, ורק אז לקלוף ולחתוך את התפוחים, סתם כי לא רציתי שהם יעמדו יותר מדי זמן ויתחילו להשחיר בטעות (אם כי מיץ הלימון אמור היה למנוע זאת  בכל מקרה).
  • טוב, עכשיו באמת הסוף - כן, זה יתפרק לכם במהלך ההגשה. אין אפשרות לחתוך חתיכה "יפה" של קרמבל. פשוט לוקחים כף ומניחים ערימת תפוחים וקצת פירורים על הצלחת. ככה זה. המראה המרושל הוא חלק מהקסם של הקינוח הגאוני הזה...


3 תגובות:

Roni Reshef אמר/ה...

מה אפשר לשים במקום שקדים?

Mor אמר/ה...

אפשר פשוט להשמיט. אפשר גם לנסות אגוזים אחרים, אם רוצים, או להוסיף עוד איזה חצי מצה-מצה.

omeran אמר/ה...

איפשהו באיזו פינה שכוחת-אל במוח שלי נמצא המידע שמיץ הלימון נועד למנוע מהתפוחים להשחיר, אז קיים סיכוי כלשהו שזה נכון.

הוסף רשומת תגובה