> עוגת לימון | Morcake

15 באוקטובר 2010

עוגת לימון

אין לי סיפור יותר מדי מרגש הפעם, שום דבר מיוחד לומר. פעם בכמה זמן גם לי נגמרות המילים. יכול להיות שפשוט בזבזתי את כולן על הפוסט של ברצלונה. ייתכן שזו תחילתו של עידן חדש, שקט יותר. לא.. לא, אין מצב.
אז בקצרה, זה מה שיש לי לומר על העוגה הבאה: הכנתי אותה לארוחה משפחתית מתישהו בתקופת החגים (זוכרים? זה מרגיש ממש מזמן, אבל תכלס עברו כולה שבועיים), שמחת תורה ליתר דיוק. עד לרגע האחרון בכלל לא היתה אמורה להיות עוגה בארוחה הזו, וגם כאשר הוחלט שצריך קינוח, אמא שלי תכננה לקחת אותו על עצמה. אבל איכשהו יצא שביום של הארוחה עמדנו שתינו במטבח ובשיתוף פעולה מלא אפינו את העוגה הזו. אני שברתי ביצים, היא סחטה לימונים, ולאחר כמה שעות טובות, כבר במהלך הארוחה עצמה, אחותי נתנה את הטאץ' הסופי כשעזרה לי עם הזיגוג.
עוגת הלימון הזו מצוינת, נקודה. אני תמיד אזהה אותה בתור המתכון שאמא שלי גזרה מעיתון אלמוני לפני כמה חודשים והכינה פעמיים באותו שבוע, אירוע נדיר ויוצא דופן לכל הדעות. העוגה פשוט היתה עד כדי כך טובה, ולא פחות חשוב - קלה להכנה. אני חושבת שלעוגה כזו מגיע מקום של כבוד בארוחה משפחתית וחגיגית, ועל אחת כמה וכמה ברשימת המתכונים שלי.


***
עוגת לימון
מקור המתכון: המתכון נלקח מעיתון כלשהו (הניחוש המושכל שלי הוא שמדובר באחד המוספים של "ידיעות אחרונות"), אני לא בדיוק בטוחה איזה. בכל אופן, נכתב שם שהעוגה היא של מעין צח-כהן. אוקיי, גוגל גילה לי שאכן מדובר בידיעות, אפילו התאריך המדויק של פרסום המתכון מופיע - 16.01.2009. כן, זה חשוב. לא רוצה להסתיר מידע, אוקיי?

כמות: לפי המתכון המקורי אמורות להתקבל שתי תבניות אינגליש קייק (משומנות ומקומחות). אני אפיתי בתבנית השושנה שלי (והפעם העוגה נאפתה ולא התפרקה. אולי סוף סוף הוסרה קללת השושנה??)

מצרכים:
4 ביצים
2 כוסות סוכר
2 לימונים בגודל בינוני
1 כוס חלב
1 כוס שמן קנולה
1/2 כפית מלח
3 כוסות קמח לבן
2 כפיות אבקת אפיה

לסירופ הלימון
1/4 כוס סוכר
1/2 4 כפות מיץ לימון טרי

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים במעבד מזון או בכף את הביצים עם הסוכר לתערובת בהירה (אני ערבבתי ידנית, עם מטרפה, ויצא יופי).
3. מגררים את שני הלימונים ומוסיפים לתערובת את קליפת הלימונים (כמו תמיד עם קליפות - לא יותר מדי, רק את החלק החיצוני, הצהוב. לחלק הלבן והפנימי יותר של קליפת הלימון יש טעם מר).



4. סוחטים את שני הלימונים ומוסיפים לתערובת את המיץ.
5. מוסיפים את החלב, השמן והמלח ומקפלים פנימה את הקמח ואבקת האפיה.
6. מערבבים מעט, רק עד שהם נבלעים ומתקבלת תערובת אחידה. אין להגזים בערבוב.
7. מחלקים את התערובת בין התבניות ואופים 50 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם מעט פירורים לחים (אפשר, כאמור, פשוט לאפות בתבנית אחת גדולה יותר).
8. הסירופ: בזמן האפיה מחממים בסיר את הסוכר ומיץ הלימון עד שהסוכר נמס (לא על אש גבוהה מדי - עדיף נמוכה-בינונית, אני חושבת).
9. לאחר שהעוגה יוצאת מהתנור, יוצקים עליה מיד את הסירופ.


הערות/תוספות/שדרוגים:
  • במהלך הכנת העוגה נגמר לי הסוכר הלבן, אז השתמשתי במעט סוכר חום בהיר דמררה, אבל ממש מעט - ברמה של כף או שתיים. כל השאר היה לבן. כמו כן, השתמשתי בסך הכל בקצת פחות משתי כוסות סוכר. רציתי להוריד יותר, כי שתי כוסות הרגיש לי כמו המון, אבל בסוף החלטתי לא להפחית יותר מדי. אני שמחה שלא עשיתי את זה, כי בכל זאת מדובר בעוגת לימון ולימון - למי שלא יודע :-) - זה פרי חמצמץ עד חמוץ, אז צריך סוכר בתערובת אם רוצים לקבל עוגה ולא מאפה חמוץ. בכל אופן, העוגה ממש לא יצאה לי מתוקה מדי.
  • לא כזה קריטי, אבל בכל זאת - השתמשתי בשקית שלמה של אבקת אפיה (12 ג'), שזה בעקרון קצת יותר ממה שצריך (אוקיי, גיליתי עכשיו שזה כפול. אופס). העוגה שלי עמדה בזה בגבורה.
  • בהמשך לסוכר הלבן שנגמר - גם בזיגוג השתמשתי בסוכר חום דמררה. למען האמת, בזיגוג השתמשתי גם במיץ לימון מוכן, לא סחוט טרי. ברור שעדיף להשתמש בלימון אמיתי, אבל יצא אחלה גם ככה. מה שכן, בגלל הסוכר החום יצא לסירופ צבע קצת מוזר, כהה יותר מהרגיל, מן הסתם.
  • אגב, את הסירופ ממש לא הכנתי ויצקתי מיד עם צאת העוגה מהתנור. בהתחלה ויתרתי עליו, ורק לאחר כמה שעות בכל זאת הכנתי אותו. אמנם העוגה כבר היתה קרה, אבל לא ממש הרגשתי בהבדל לעומת סירופ שיוצקים מיד בתום האפיה.
  • טיפ מאמא שלי: מסתבר שעל מנת לסחוט מיץ מלימונים יותר בקלות, כדי להכניס אותם למיקרוגל לעשר-חמש עשרה שניות. מי ידע (אמא...).
  • המתכון אומר לא לערבב יותר מדי, נכון? אז אחרי שערבבתי קצת וכבר התחלתי לחשוב מערבוב יתר, ראיתי שעדיין יש מעט גושי קמח בתערובת. מה שעשינו (הקו-שף אמא ואני. אני בטח לא יכולה לקרוא לה סו-שף!) זה פשוט מאד: במקום למזוג את התערובת ישירות לתוך התבנית, העברנו אותה דרך מסננת, תוך כדי ערבוב. כך מצד אחד גושים לא עברו את המסננת, ומצד שני המשכנו לערבב קלות וכך החלקנו את אותם הגושים. חשוב בסוף להעביר לתבנית גם את מה שנשאר דבוק למסננת (הכי נוח בעזרת מרית). מדובר בעיקר בקליפות הלימון, וחבל שהן תתבזבזנה אחרי שעבדנו כל כך קשה על האיסוף שלהן.
  • התמונה למעלה הזכירה לי: אני ממליצה מאד להעמיד מראש את התבנית הריקה על הרשת שעליה תאפו אותה ולא להשאיר את הרשת בתוך התנור המתחמם. כך אפשר יהיה להכניס את התבנית יחד עם הרשת לתנור והכל יהיה הרבה יותר יציב - פחות סיכוי שהבלילה תישפך בדרכה אל התנור.
  • העוגה שלי היתה באפיה כ-55 דקות והיא נאפתה מעולה, אבל החלק העליון שלה (שהיה התחתון במהלך האפיה) נשרף קצת. טיפ מאחותי (הבנות במשפחה שלי הן אופות מאד חכמות): כאשר משתמשים בתבנית שושנה, מומלץ להנמיך את החום המצוין במתכון בעשר מעלות (כלומר, במקרה זה לכוון את התנור על 170 מעלות) ולאפות כמה דקות יותר. כמה בדיוק? לא יודעת.. צריך לשים לב ולבדוק את העוגה לקראת הסוף.
  • ועוד משהו אחד: כפי שציינתי בהתחלה, אחותי היא זו שיצקה את הסירופ על העוגה. אבל במקום למזוג את הכל ישירות מהסיר על העוגה, היא טפטפה אותו בעזרת כפית. זה רעיון טוב במיוחד כשעובדים עם עוגה שנאפתה בתבנית שושנה או כל תבנית לא ישרה אחרת - כך אפשר לוודא שכל חלקי העוגה נספגים בסירופ ובכלל לוודא שלא נשפך בטעות יותר מדי סירופ על העוגה. אפיה חכמה, כבר אמרתי?

5 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

ט ע י ם !!!!!!
אין כמו עוגות לימון.

מעין צח-כהן אמר/ה...

שמחה שאהבת ותודה על הפירגון!
מעין צח-כהן

אנונימי אמר/ה...

נראה מעולה!

אנונימי אמר/ה...

הכנתי אותה עכשיו ויצאה מעולה - עסיסית וטעימה. :)

אנונימי אמר/ה...

הכנתי את זה אתמול בזכות הקישור במתכון החדש. מודה, בננות לא עושה לי את זה ויש לי מלא לימונים בבית!
יצא קצת שרוף לכן צדקתן לגבי הטמפרטורה - אפשר להנמיך או להוסיף נייר כסף. הבלילה טעימה מאוד אבל עוגה שרופה מבחוץ זה מבאס. חוץ מזה התמכרתי לבלוג!!! תמי

הוסף רשומת תגובה